Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Wij kunnen het financiële risico van het overlijden voor u verzekeren.

Een overlijdensrisicoverzekering (orv) keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen.

Om een hypotheek te kunnen afsluiten, is vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. De eisen verschillen per geldverstrekker; het deel boven de 50 % of 60 % van de marktwaarde moet bijvoorbeeld afgedekt worden met een overlijdensrisicoverzekering of er wordt helemaal geen overlijdensrisicoverzekering geëist.

Soms kan het aan te raden zijn om een hoger verzekerd bedrag te nemen dan de geldverstrekker eist. Dit vermindert namelijk de financiële druk op je nabestaanden.

Dekking overlijdensrisicoverzekering
Het eventueel uit te keren bedrag (het verzekerde bedrag) wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. Dat kan een vast bedrag zijn, maar je kunt ook kiezen voor een dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerde bedrag neemt dan tijdens de looptijd af. Zo'n verzekering sluit je af in combinatie met een hypotheek waarop wordt afgelost. Bijvoorbeeld met een Annuiteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek. Het verzekerd bedrag loopt dan in lijn met de hypotheekschuld. 

Gezondheid en verklaringen

Als je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering wil sluiten, kan je gezondheid een knelpunt zijn. Zeg daarom nooit zo maar een oude verzekering op, voordat je bij de nieuwe verzekeraar medisch goedgekeurd bent.  Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring. En boven een bepaald verzekerd bedrag, meestal € 278.004 (per 1 januari 2019), een medische keuring. Onder het verzekerd bedrag van € 278.004 mogen verzekeraars niet zomaar iemand keuren en je hoeft een verzekeraar niet te vertellen wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek bij jezelf of familieleden.

Kosten overlijdensrisicoverzekering
De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van: 

  • Het verzekerde bedrag
  • Gelijkblijvende of dalende periodieke uitkering
  • Je leeftijd
  • Je gezondheid op het moment van afsluiten van de polis
  • Of je een roker of niet-roker bent

Risicopremies verschillen aanzienlijk per verzekeraar. Het is daarom aan te raden om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan een behoorlijke besparing opleveren. 

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de verzekerden kan besparen op de premie. De besparing kan oplopen tot duizenden euro’s.

Wij kunnen je adviseren over een passende overlijdensrisicoverzekering, ook als je al een dergelijke verzekering hebt. 

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Onze adviseurs maken graag voor u inzichtelijk wat slim is om te verzekeren. Een overlijdensrisicoverzekering is een onmisbaar onderdeel van een goed financieel plan. 

Vergelijk en bereken direct de premie voor de Overlijdensrisicoverzekering